Het dorp Kayana

Kayana ligt in het Surinaamse oerwoud aan de Gran Rio rivier, een zijrivier van de Surinamerivier. De vliegtijd vanuit Paramaribo is ongeveer een uur. Vliegen is duur en je kan maar weinig meenemen. De rivier is daardoor niet alleen de belangrijkste verkeersweg, maar ook het hart van het dorp. Varen, vissen, wassen afwassen; voor alles is de rivier onmisbaar.

In het dorp en de omgeving wonen 600 tot 800 mensen. Offshore vps Er is een basisschool en een medische post waar basisgezondheidszorg wordt verleend. Met behulp van een aggregaat wordt enkele uren per dag stroom opgewekt. Er is een winkeltje waar de eerste levensbehoeften verkrijgbaar zijn. Wegen zijn er niet. Alle vervoer naar de grotere plaats Djumu en richting stad gaat over de rivier of door de lucht. Kayana is sinds 2007 opgenomen in het Surinaamse telefoonnet.

Bevolking
De marrons zijn afstammelingen van negerslaven die in de 17e eeuw vanuit West-Afrika werden aangevoerd. De bewoners van Kayana zijn Saramacaners, één van de zes stammen, die in Centraal-Suriname wonen. Zij leven veelal nog volgens oude tradities, echter zonder zich af te wenden van vooruitgang. Het geloof is een mengvorm van christelijk geloof en de traditionele tot Afrika terug te leiden godsdienst.

Economie
De mensen leven in hoofdzaak van het oerwoud en de rivier. De families verbouwen groenten op hun eigen ‘kostgrondjes’. Sommigen werken in grotere steden of in Frans-Guyana. Offshore hosting Alles wat nodig is wordt over de rivier aangevoerd. Toerisme wordt steeds belangrijker als bron van inkomen. Bij het dorp zijn door een ondernemer uit het dorp gastenhuisjes en een gastenverblijf gebouwd voor de toeristen. Moitori, een nieuw project, op loopafstand van het dorpscentrum biedt vooral onderdak aan stagiaires.

Toerisme
Het toeristenoord Awarradam ligt op een half uur varen. De inwoners van Kayana hebben het zelf gebouwd. In samenwerking met een reisorganisatie zorgen zij voor de toeristen, die daar komen om van de natuur en de rust te genieten.

Awarradam ligt op een half uur varen van Kayana. Het toeristenoord is gebouwd op een eilandje in de rivier. Het dorp is gebouwd door de bewoners van Kayana. De toeristen verblijven in traditionele houten hutten op palen. De daken zijn bedekt met palmbladeren. Alle hutten zijn voorzien van douche en toilet. Ze zijn langs de rivieroevers gesitueerd, waardoor elke hut uitzicht biedt op het oerwoud en de rivier. Volop mogelijk dus om te genieten van de natuur en de serene rust. De gemeenschapsruimte biedt alle faciliteiten voor een aangenaam verblijf. Alles in traditionele stijl. Awarradam wordt bezocht door toeristen uit Suriname en door buitenlanders.

Het onderhoud, schoonmaak, keukenverzorging en bediening gebeurt door de inwoners van Kayana. Zij hebben het dorp gebouwd in samenwerking met de reisorganisatie Mets (www.surinamevacations.com) te Paramaribo. Deze is gespecialiseerd in ecotoerisme in Suriname.

Naar Kayana of naar Awarradam
Langs de rivier, direct bij het dorp Kayana ligt het gastenverblijf Kosindo. De huisjes zijn na de watersnood van 2006 nieuw gebouwd. Alle huisjes zijn voorzien van douche en toilet. Vanuit de hangmat kunt u het leven op en aan de rivier meebeleven: het bootverkeer, vissen, baden wassen en afwassen, kortom het hele scala van dagelijkse bezigheden. De maaltijden worden opgediend in het centrale gastenverblijf. Vanuit Kayana-Kosindo zijn excursie en tochten in het Amazonewoud mogelijk.