Ook onderwijzer worden in Kayana?

In het nog niet te lange bestaan van de Stichting Kayana is het gelukt om regelmatig Nederlandse leerkrachten benoemd te krijgen in Kayana. Zij kiezen voor een jaarcontract bij het bestuur van de school tegen een vergoeding volgens de normen die in Suriname gelden.

De eerste pionier was Thijs. In zijn eerste jaar heeft hij samen met Frits en Marion de basis gelegd voor de onderwijsverbetering. Na een jaar werden zijn taken overgenomen door Jenny, Anneke en Jan. Wat later kwam Bas daarbij. In dat jaar functioneerde er daardoor een compleet schoolteam. In het najaar 2006 werden zij 'afgelost' door een volgende vrijwilliger. Omdat men in Suriname toch wilde proberen leerkrachten uit het eigen land in het binnenland te laten werken, is het bij één Nederlandse leerkracht gebleven. Er werken sinds oktober 2007 drie Surnaamse leerkachten, eigenlijk is er dus sprake van een tekort.

Vanwege de onduidelijkheid die nog weer bestaat over de mogelijkheid om Nederlandse leerkrachten in de school in te zetten, heeft het bestuur van de Stichting Kayana besloten op dit punt pas op de plaats te maken. Directe actie voor de school zal nu alleen gebeuren als daarom wordt gevraagd door het schoolbestuur.

Bij een verblijf van drie maanden of langer vergoedt de Stichting Kayana een bedrag van €100,- per maand.

Kayana ligt op een uur vliegen van Paramaribo. De omstandigheden zijn uiteraard niet gelijk aan de Nederlandse situatie. Er is wel een telefoonverbinding en mail verbinding.